02.04.2013 02:04

San Maríno 2€ CC 2013 - prečo J. F. Kennedy?

Mikroštát San Maríno má na pláne emitovať tento rok v júni pamätnú 2€ mincu pri príležitosti 50. výročia úmrtia amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. (*29.5.1917, †22.11.1963)
 
Aj Vy sa pýtate prečo práve tento motív a márne hľadáte uspokojivé odpovede na internete? Tiež ma to zaujalo a keďže som sa stále nevedel dopátrať uspokojivej odpovede, tak som využil možnosť spýtať sa na tento fakt priamo povolaných osôb v San Maríne, konkrétne v AASFN (Azienda Autonoma di Stato Filatelica e Numismatica). Odpoveď, ktorú som dostal ma prekvapila a zároveň vrátila na začiatok mojich nejasností. Odpoveď, ktorá prišla priamo zo San Marína bola stručná a jasná: "JFK je významná osobnosť 20-teho storočia"!
 
Hmm, prečo ale práve európska krajina vydáva takýto motív..? Skutočnosťou môže byť aj to, že tento mikroštát nemal žiadnu významnú udalosť, ktorú by stvárnil na svoju pamätnú 2€ mincu v tomto roku..

Aká je ale súvislosť JFK so San Marínom?

Pri pátraní v prezidentskom múzeu JFK v USA som narazil iba na akýsi gratulačný list ku 44. narodeninám JFK zo San Marína z roku 1961.. Určitá (možno nepatrná) súvislosť medzi JFK a San Marínom istotne ale existuje, pretože na svojich potulkách v tomto mikroštáte môžete nájsť aj ulicu, ktorá je pomenovaná po tejto významnej osobnosti.

ZM

 

—————

Späť


AKCIA na mesiac apríl 2024!

Pri objednávke mincí v mesiaci apríl 2024 môžete získať mincu Španielsko 2024-SEV 2€ CC iba za nominálnu hodnotu! Viac informácií nájdete na tomto mieste.


Rank SKPodpor!