26.04.2015 20:15

30. výročie EÚ vlajky = 4. spoločné vydanie pamätných 2€ mincí

Pri príležitosti 30. výročia vzniku EÚ vlajky sa rozhodla Európska únia vydať pamätnú 2€ mincu.

Vlajka Európskej únie pozostáva z kruhu 12-tich hviezd na modrom poli, ktoré symbolizujú ideály jednoty, solidarity a harmónie národov Európy.

Pamätná minca bude vydaná prostredníctvom všetkých členských štátov EÚ, ktorí prijali euromenu. V histórii euromeny sa tak stane už po štvrtý krát, kedy bude vydaná pamätná 2€ minca všetkými členskými krajinami: 2007 - 50. výročie vzniku EÚ, 2009 - 10. výročie hospodárskej a menovej únie a 2012 - 10. výročie hotovostnej eurovej meny.

V súčastnosti prebieha verejné hlasovanie prostredníctvom internetu, kde si respondenti môžu vybrať jeden z piatich grafických návrhov, ktorý bude použitý na spoločnú mincu. Hlasovanie bude prebiehať do 28.5.2015. Tu je všetkých päť súťažných návrhov:

Hlasovanie prebieha na webstránke: https://coin-competition.eu/sk

Pravidlá súťaže nájdete tu: https://coin-competition.eu/sk/terms_and_conditions

Široká zberateľská verejnosť sa už teraz teší, že v ich zbierke pribudne ďalšia sada mincí a s napätím očakáva zverejnenie emisných nákladov jednotlivých krajín. Predovšetkým tých, ktoré si už na tento rok naplánovali dve pamätné 2€ mince a vyčerpali tým emisnú kvótu stanovenú Európskou úniou..

Z. Molnár

 

—————

Späť


AKCIA na mesiac apríl 2024!

Pri objednávke mincí v mesiaci apríl 2024 môžete získať mincu Španielsko 2024-SEV 2€ CC iba za nominálnu hodnotu! Viac informácií nájdete na tomto mieste.


Rank SKPodpor!